Bästa tipsen för en weekend i Rom


Rom är utan tvekan en av världens alla mest fantastiska städer. Med sevärdheter i varje hörn, tro mig, jag har själv bott i staden på 80-talet och varit åter att antal gånger sedan dess. Men jag har ändå inte hunnit med att se allt. Här kommer i alla fall några av mina bästa tips för en skön weekend i den eviga staden. 


Passa på att bara vara - njut av det vardagliga livet i Rom och "la dolce vita", här vid Spanska Trappan.

Ni måste inte hinna med alla sevärdheter första gången, passa istället bara på att njuta av det goda livet – la dolce vita - precis som romarna själva gör. Smaka på italienarnas underbara glass, ta en kopp kaffe på en uteservering och njut av det myllrande folklivet.



Det bor närmare tre miljoner människor i Rom, något som märks inte minst på trafiken där bilar, mopeder och motorcyklar rusar upp och ner på gatorna. Fast stan har nu skapat allt fler bilfria gågator i citykärnan så det finns många ställen som kan ge en lugn och stilla stund.


Missa inte Peterskyrkan, en mäktig upplevelse även om det nästan alltid är fullt med folk. Se mer i filmen här ovan.

Att titta på

Det finns som sagt oerhört mycket att se i Rom, många börjar med ett besök i Peterskyrkan och resten av Vatikanstaten med det Sixtinska kapellet. Ingen vill väl hellre missa ett besök i den gamla arenan Colosseum, mycket av en symbol för staden. Tänk på att den är minst lika mäktig att titta på under natten.


En film här från vackra Piazza Navona, lika charmigt dag som natt.

En annan mycket populär plats för både turister och romare är torget Piazza Navona som med sin magnifika Bernini-fontän blivit något av en samlingspunkt på både kvällar och dagar. Fast låt bli att äta på restaurangerna runt torget, de är inte värda sitt höga pris. Gå hellre en bit därifrån, på kvällen kan ni till exempel ta en drink på den närbelägna Bar della Pace på Via della Pace 4 som oftast är fullt av lokala kändisar.


Magiskt vacker är pampiga Pantheon. Här under en kväll i januari för något år sedan.

Ett annat charmigt torg att besöka är Campo de’ Fiori som en gång i världen var en avrättningsplats. Idag är det, under vardagarna, en frukt och grönsaksmarknad.



Trånga gator och gamla hus finns i stadsdelen Trastevere som ni kan lära känna i filmen ovan. Här blandas förfallna ruckel med allt fler lyxrustade hus för rika konstnärer och andra kändisar. Massor av restauranger finns också, några rena turistfällor andra charmiga hål i väggen där man får både god och billig mat.



Även om ni inte ska bada i den berömda fontänen Fontana di Trevi, som en gång Anita Ekberg gjorde, kan det vara kul att ta en titt på denna berömda fontän som nyligen har restaurerats.



I närheten ligger Palazzo del Quirinale, en gång påvens palats, idag Ibostad åt Italiens president. Titta gärna in i barockkyrkan Sant’ Andrea al Quirinale.



Tillbaka i tiden hamnar man i Forum Romanum där det gamla Rom har grävts fram. Här finns bland annat Konstantins Basilika, Septimus Severins triumfbåge och Romulus tempel.




Shoppa loss

En annan klassik plats i Rom är Spanska trappan och torget utanför Piazza di Spagna. Häromkring finns också de allra lyxigaste butikerna som eleganta Gucci  på Via Condotti 8,  flotta Fendi  som ligger på Via Borgognona 4, den trendiga Prada-butiken ,Via Condotti 92,  juvelaren Bulgari  som med sin eleganta butik på Via Condotti 10 har skapat historia och så klassikern Giorgio Armani på Via Condotti 7.



Överhuvudtaget är området här omkring ett mycket bra för all typ av shopping, här finns inte bara lyxbutiker. Ni kan också hitta flera fina sko- och väskaffärer, Barrillà Boutique på Via del Babuino 33, Fausto Santini som är en Roms mest kända skodesigners har en affär på Via Frattina 120, och Furla på Via del Corso 481 som har väskor av bra kvalitet till bra priser. Alltid lika snygga Max Mara som ligger på Via Condotti 17 och på Via Frattina 28.


Ta en titt in i legendariska Antico Caffé Greco på Via Condotti i filmen här ovan.

Pausa lite

Vill ta en dyr med god kaffe kan ni passa på att sitta ner och vila benen på det anrika caféet Antico Caffé Greco på Via Condotti 86 eller på det eleganta Gran Caffè La Caffettiera på Via Margutta 61. För den som föredrar te kanske det flotta Babington Tea Room på självaste Piazza Di Spagna 23. Fast allra billigast och kanske trevligast är ändå att bara ta sig en snabb kaffe på stående fot på ett något mer oansenligt café i närheten, som romarna själva gör. Sitter du ner kostar det dessutom mycket mer.


Glass i stora lass

Ta en glass på Gelateria della Palma, på via della Maddalena 20, alldeles i närheten av Pantheon. De har över 100 smaker att erbjuda.
Många av de gamla restaurangerna har tyvärr blivit till rena turistfällor. Så varför inte bara ta bara en supergod och mättande sandwich till lunch, bara en läcker tramezzino kanske, eller en bit "pizza al taglio"? Annars är ett bra tips att inte välja en krog mitt i turistkvarteren, speciellt inte om de har inkastare och en meny på flera olika språk med foton av maten... Välj gärna en krog där det sitter många italienare, romarna skulle inte äta ute om inte maten var bra.



Ta det bara lugnt

Det går också bra att ta det lugnt i en stor park, som den klassiska Villa Borghese. Där kan man både gå på museum, bland annat i Galleria Borghese på Piazzale Scipione Borghese 5, eller titta på modern konst i  Galleria Nazionale d’ Arte Moderna e Contemporanea på Via delle Belle Arti 131. Eller bara ta en romantisk tur med roddbåt i någon av de små sjöarna där.



I den stora lummiga parken Villa Borghese kan ni ta igen er efter en dag på stan. Det kostar heller inte ett öre...

Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg och film Youtube

Kommentarer